În anul 2020 al pandemiei, catastrofelor și al protestelor, dar și al medicinei pe turbo-power, al fact-checking și al digitalizării, chiar nu poți ignora felul în care societatea acum își îndreaptă tot mai mult atenția către mediul online.
Soluțiile online suplinesc activitățile care înainte se făceau offline, iar campaniile devin tot mai rafinate, mulți antreprenori și marketeri începând să comunice și să se adreseze publicului țintă tot mai mult, online.
De asta e bine să fii la curent cu toate metodele de care te poți folosi pentru a-ți îmbunătăți mesajul. De ce? Pentru că ce vei învăța azi te va ajuta să faci mai mulți bani. Una din aceste metode este A/B testing cu Google Optimize, pe platforma WordPress.
Ce este A/B testing?
A/B testing este o metodă larg răspândită în marketing de a testa conținutul unei pagini, text sau reclame pentru a găsi varianta care generează cele mai bune rezultate. Acele rezultate fiind legate de engagement sau de conversie: vizite, click-uri, timpul petrecut pe pagină, vânzări etc.
Versiunea A va prezenta pagina așa cum e, versiunea B va avea o “abatere”: un titlu schimbat, o culoare diferită pe butonul pe care vizitatorul trebuie să dea click, sau o cu totul altă imagine.
Apoi se vor urmări datele care măsoară rezultatul dorit: fie că este vorba de click-uri, descărcări, abonări sau vânzări. Dacă sunt mai multe click-uri, descărcări, abonări sau vânzări pe versiunea A, atunci aceea va rămâne.
A/B testing este experimentarea cu diverse idei în cel mai curat mod posibil: statistic vorbind, rezultatul e valid când se încheie testul. Metoda de A/B testing este folosită pentru optimizarea conversiilor.
De ce nu se fac mai multe teste acum?
De-obicei, atât marketerii cât și antreprenorii care se ocupă de partea de marketing nu aplică asta pentru că:
- Nu știu ce e optimizarea conversiilor și la ce ajută testarea A vs. B
- Consideră că e ceva complicat
- Sau consideră că durează prea mult timp pentru a trage concluzii valide
Dar cu Google Optimize, testarea A/B e și rapidă, și simplă. Nu ai nevoie de cunoștințe de programare pentru a implementa schimbările. Interfața Google Optimize e simplă și intuitivă și merge ușor pe WordPress.
Dacă ai face testul doar modificând o pagină existentă, ai avea nevoie de mai mult timp pentru a trage o concluzie relevantă, în plus, nu ai testa aceeași perioadă de timp, cu același context.
De exemplu, ai putea avea o versiune pe pagina ta în timpul verii și te-ai putea hotărî ca toamna să o schimbi să vezi dacă merge mai bine, dar audiența ta e posibil să se comporte foarte diferit în aceste perioade: vara lumea petrece mai puțin timp online, este în concediu, iar toamna începe școala, facultatea, lumea e influențată de alte evenimente sezoniere. Nu ai avea un rezultat valid testând așa.
Google Optimize, la salvare!
Partea frumoasă la Google Optimize este că e și gratuit, e și simplu de utilizat. Nu ai nevoie de un programator care să-ți implementeze modificările pentru a testa, poți face și tu asta din câteva click-uri. Este perfect pentru companii mici și medii care încep să facă experimente și testări pe paginile lor.
Poți testa aceeași perioadă de timp ca să te asiguri că nu ai rezultate invalide, pe traficul pe care Google îl consideră comparabil. În plus, te anunță atunci când ai un rezultat irelevant din punct de vedere statistic. Ai nevoie de un anumit număr de vizite ca să poți trage o concluzie corectă despre testul tău.
Apoi, pe lângă asta, Google Optimize se sincronizează cu Google Analytics, care furnizează datele de care are nevoie să judece care versiune performează mai bine.
Și aici devine interesant: Optimize se sincronizează și cu Google Ads, astfel încât poți personaliza conținutul unui landing page în funcție de campania, ad group-ul sau cuvintele cheie din Google Ads.
Există multe alte aplicații care fac aproximativ același lucru, dar Google Optimize are avantajul de a fi gratuit și de a avea integrare încorporată cu Google Analytics și Google Ads, așa de ce să nu-l folosești?
Google Optimize vs. Google Optimize 360
Deoarece am zis mai sus că Optimize e perfect pentru companiile mici, am lăsat un gol pentru marile întreprinderi pe care simt nevoia să-l umplu cu niște clarificări.
Google Optimize este gratuit dacă ai maxim cinci experimente care merg în același timp, însă dacă ai un website stufos, cu multe pagini și ai nevoie de experimente complexe pe mai multe elemente, Google Optimize 360 este răspunsul pe care-l cauți.
Versiunea Google Optimize 360 este plătită, însă pe bune dreptate, fiind un tool mai puternic și cu metode de testare mai sofisticate, la care se adaugă și suportul tehnic Google dedicat.
Verifică care sunt nevoile companiei tale înainte să alegi între cele două versiuni.
Crearea unui cont pe Google Optimize
Până să faci upgrade la Google Optimize 360, poți liniștit să începi cu versiunea gratuită să vezi cum merge.
Reține faptul că deși setarea contului pare un proces lung și plictisitor, îl faci o singură dată, după care te poți bucura de experimente gratuite și simplu de setat.
Merită să începi să te joci cu campaniile și site-ul tău, într-un mod responsabil și inteligent. Primul pas spre asta e să-ți setezi contul de Google Optimize:
- Mergi pe optimize.google.com.
Vei vedea că trebuie să-ți creezi un cont, dacă n-ai folosit Optimize niciodată. Creează contul cu numele site-ului tău, de exemplu.
2. Odată creat contul, vei vedea un container creat implicit, cu un ID pentru cont și pentru container.
3. Leagă contul Google Analytics de Google Optimize
Dacă ai instalat Google Analytics, va trebui să-l legi de contul de Google Optimize ca acesta din urmă să-și tragă datele de care are nevoie în experiment pentru a decide care versiune e mai bună: A sau B.
Dacă nu ai instalat Google Analytics… nu mai pierde nicio secundă din viața site-ului tău și instalează-l acum! Este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a analiza cum merge site-ul tău.
Așa, acum că sper că l-ai instalat și te-ai întors aici, mergi în Google Optimize, la Settings. Acolo ai un buton Link to Analytics, după care trebuie să alegi contul tău. E simplu să sincronizezi cele două aplicații dacă intri de pe același cont de email în ambele.
4. Instalează codul Google Optimize pe site
Aici există trei scenarii în care te poți afla.
- tu ai instalat codul și pentru Google Analytics, iar atunci răspunsul meu e: urmează aceiași pași pentru Google Optimize.
- habar nu ai cum se instalează un cod, iar atunci îți recomand cea mai simplă metodă de instalare pe care o poți avea, printr-un plugin denumit Insert Headers and Footers.
Mergi la Plugins, caută denumirea asta, instalează și activează pluginul. După care copiază codul afișat în Google Optimize și plasează-l direct în căsuța Header din plugin.
- dacă ai pe cineva care se ocupă de website și te poate ajuta, și mai bine.
Iar pentru cei care chiar știu cum se instalează codurile și au experiență cu asta, voi recomanda bineînțeles, cea mai curată metodă de a instala diverse coduri de tracking pe website: Google Tag Manager.
De ce? Vei avea un singur cod pe website, ceea ce nu va încetini viteza de încărcare. Odată ce faci asta o dată, de două ori, n-o să mai vrei niciodată să folosești altceva. Dar asta e altă discuție pentru alt articol.
Începe un A/B testing cu Google Optimize
Acum că e totul pregătit, să facem cu un experiment ca să vezi cât de simplu este:
1. Intră în containerul creat și dă click pe butonul Create Experience. Scrie numele experimentului, adaugă link-ul paginii pe care vrei să faci experimentul și lasă bifată opțiunea A/B test. Apoi dă click pe Create:
2. Vei vedea mai multe lucruri în testul tău, dar partea care te interesează pe tine momentan e asta:
Dă click pe Add Variant.
3. Să spunem că vom testa doar textul din titlu.
Pentru asta, dă click dreapta pe text. Dacă vrei, poți modifica și alte lucruri (mărimea, fontul etc.) din dreapta jos. Dă Save și Done pentru a salva modificarea.
Acum vei vedea că ai două versiuni: Original și Variant 1 în dreptul căreia scrie Changes (1).
4. Să privim un pic ce avem în pagina noastră acum.
50% weight se referă la procentul de trafic pe care-l direcționezi pe fiecare variantă. Pentru a avea un rezultat valid, vom păstra aici 50-50.
La Page targeting vom lăsa link-ul setat mai devreme, deoarece e exact pagina pe care dorim s-o testăm.
Pentru Audience targeting, nu e nevoie sa alegem altceva în acest exemplu, vrem să testăm pe toți vizitatorii acestei pagini. Aici se poate targeta și în funcție de campanii din Google Ads, dar asta e o opțiune pentru care voi dedica un articol separat pe viitor.
Dacă dorești să păstrezi pentru tine sau ceilalți din echipa ta o descriere mai amplă, o poți face la Description.
5. Apoi vom ajunge la obiectivul experimentului (Measurement & Objectives).
Dă click pe Add experiment objective > Choose from list:
Așa cum arată și imaginea, poți să consideri că o variantă e mai bună decât cealaltă dacă:
- Are mai puține bounces (rată de respingere) – adică vizitatorii intră și ies de pe pagină, nefiind interesați să exploreze site-ul – cu cât asta e mai mică, cu atât e mai bine
- Are mai multe pageviews – mai multe pagini vizualizate
- Are sessions (sesiuni) mai mari – vizitatorul stă mai mult timp pe pagină
Aceste măsurători sunt implicit oferite de Optimize, motiv pentru care apar cu System. Celelalte trei din screenshot-ul atașat sunt create de mine în Google Analytics, deci nu ne vom lega de ele momentan.
Eu voi alege bounces pentru acest experiment.
Și ajungem la Settings, unde de-obicei nu mai e nimic de făcut, decât uneori, ți se cere să Check installation.
După care Google Optimize verifică dacă codul e instalat și funcționează pe link-ul introdus de tine în experiment.
Mai există opțiunea de Email notifications, însă de-obicei notificările se trimit oricum conform setărilor din container. Poți vedea setările dacă muți mouse-ul peste micuțul semn de întrebare de lângă Email notifications și apoi click pe Manage my notifications.
Traffic allocation poate fi lăsat implicit cu tot traficul pe care-l primești.
Activation event la fel, poate fi lăsat pe Page load, adică atunci când se încarcă pagina, începe să testeze ipoteza ta.
Ipoteza e importantă
În exemplul de mai sus, ipoteza era că titlul nu este suficient de atrăgător, așa că am schimbat textul din titlu pentru a vedea dacă oamenii mai părăsesc site-ul în urma acestei schimbări.
Poți avea alte ipoteze pe site-ul tău pe care vrei să le testezi. O imagine care crezi că nu merge sau mai multe texte care crezi că ar putea fi schimbate pentru ca vizitatorii tăi să rămână mai mult pe site, să viziteze mai multe pagini și să convertească.
Acum că știi cum să faci A/B testing cu Google Optimize, nu ai limite la câte scenarii poți concepe… dar poți face doar 5 experimente în același timp.
Așa că alege ceva de impact ce vrei să testezi și setează experimentul după voia ta.
Începe cu pași mici și încearcă câteva opțiuni pe care le ai deja setate în Google Optimize, după care dezvoltă experimente mai complexe, exact după nevoile tale.
Nu ai timpul și resursele să faci experimente pe site-ul tău? Te putem ajuta să ai mai multe rezultate implementând o strategie de optimizare a conversiilor.