Chamilyon

LET'S TALK

Plan de comunicare în timpul pandemiei de coronavirus

Cu siguranță nicio altă perioadă din viețile noastre moderne nu ne-a marcat și influențat mai mult social, politic, economic și demografic, aș putea zice, cum o face perioada pandemiei de COVID-19.

Această pandemie de proporții ne afectează pe toți, indiferent de rasă, gen, stare financiară și naționalitate. Chiar și cei mai tineri și stabili financiari sunt afectați prin asociere: părinții, bunicii, angajatorii sau alți oameni din imediata lor apropiere pot suferi grav de pe urma pandemiei.

Iar dacă sănătatea lor rămâne intactă, o mulțime de prieteni, colegi sau cunoscuți sunt afectați financiar de criza economică globală recent apărută.

Din punct de vedere al marilor companii și al brandurilor, primele săptămâni au însemnat o reorganizare și rebugetare a tuturor activităților planificate pe anul acesta, dar și numeroase pierderi sau reorganizări la nivel de personal, clienți sau infrastructură digitală.

Multe conferințe, expoziții, festivaluri, evenimente sportive și întruniri publice au fost anulate. Dacă e să trecem doar prin câte tipuri de evenimente nu mai pot avea loc acum, ne dăm seama de magnitudinea acestui fenomen. 

Industria de film, stand-up comedy, concerte, festivaluri, cluburi și competiții de dans, competiții sportive, teatru – toate aceste evenimente nu mai încasează venituri, iar cei care lucrau ca și liber profesioniști, colaboratori sau angajați în aceste domenii caută acum pe fundul sacului ultimele economii strânse.

Industria HORECA și de turism suferă și ele o schimbare la față puternică, iar fabrici din numeroase ramuri de producție (ex. Automotive, Electronice) deja au întrerupt producțiile curente și au trimis oamenii în șomaj tehnic sau în unele cazuri fericite, au căutat metode de reprofilat liniile de producție pentru a sprijini comunitățile în lupta cu pandemia (ex. Ford, General Motors, Ferrari, Honeywell, IBM, LVMH Moët Hennessy, Armani, 7-8 echipe de Formula 1 și alții au început să producă fie ventilatoare mecanice pentru ATI, dezinfectanți, măști cu grad de protecție înalt, soluții software pentru medici și nu numai).

Temporar, situația este sprijinită de stat, prin alocare de fonduri pentru aplicarea șomajului tehnic pentru companiile care au nevoie de acesta, dar și prin amânarea penalităților privind întârzierea plății taxelor și impozitelor. În plus, au avut loc negocieri cu băncile în mai multe țări europene afectate de COVID-19 pentru a relaxa condițiile de creditare pe care acestea le impun populației. 

În tot acest amalgam de schimbări, oamenii dar și companiile ca întreg au trecut prin mai multe etape: prima a fost o minimizare a evenimentelor și o relaxare a măsurilor, care s-a transformat rapid într-o reacție de șoc când lumea a privit terorizată cazul Italiei desfășurându-se abrupt în ultimele săptămâni.

O parte din companii au ajuns în decurs de câteva săptămâni de la business as usual la zero venituri, iar o altă parte și-a luat echipamentul de protecție și a început să facă un plan de răspuns la această criză.

Țări precum Japonia și Coreea de Sud, care au făcut un plan și au luat măsuri imediate au văzut o diminuare a efectelor nocive ale virusului asupra sănătății populației. 

Aceeași adaptare rapidă a ajutat diverse business-uri să crească în perioada aceasta, oferind soluții la problemele de zi cu zi ale oamenilor. 

Orice plan ai concepe, este util să ai în vedere etapa în care se află oamenii în acel moment, ca și colectiv, dar mai important, etapa în care se află clienții tăi.

Există trei etape sau faze posibile:

Etapa 1: Conștientizarea

Etapa 2: Suportul și

Etapa 3: Adaptarea

Acele business-uri care au reacționat imediat în funcție de faza în care se află oamenii ca și colectiv sau care au anticipat de ce vor avea nevoie oamenii în perioada următoare au avut cel mai mult de câștigat.

De aceea este important să iei în considerare noi moduri de comunicare cu clienții tăi și noi servicii sau produse pe care le poți oferi. În același timp, să evaluezi dacă modelul tău de business actual va supraviețui acestei perioade sau este nevoie să faci niște schimbări. 

Iar dacă răspunsul este nu și afacerea ta deja este afectată de această criză, gândește-te ce schimbări majore o pot aduce înapoi pe linia de plutire. Stresul și nesiguranța acestor vremuri pot afecta găsirea unor soluții inovatoare, de aceea este important să lași deoparte problemele curente, să-ți eliberezi energiile creative și să te gândești ce vor avea nevoie oamenii. Cum poți tu să le satisfaci aceste nevoi imediat? Ce poți face să fii alături de ei dar în același timp, să susții o continuitate a activității tale ca business și ca angajator?

Ca să-ți fie mai ușor să identifici aceste nevoi, trebuie să înțelegi etapele prin care trec oamenii în acest moment:

Etapa 1: Conștientizarea

Prima fază în care s-a aflat întreaga lume este procesul de conștientizare și învățare al acestui fenomen.

Adică toate acele sfaturi despre cum să te protejezi, ce pericole există, câte cazuri sunt, toate aceste informații publice care construiesc “the big picture”.

Companiile ajută și ele și se implică în răspândirea informațiilor utile în diverse metode.

Iată trei exemple de campanii de conștientizare:

1. Informare pură

Uneori nu e nevoie de ceva complex. Facebook a plasat un anunț general despre informarea din surse de încredere și surse oficiale, punând un link către canalul oficial de comunicare a instituțiilor statului, știrioficiale.ro. Fiind un canal în care se nasc toate teoriile conspiraționale și dezbaterile aprinse, acest mesaj care ghidează oamenii către sursele oficiale e prielnic.

Mark Zuckerberg a avut chiar și un video cu Anthony Fauci, un expert epidemiolog de talie mondială, punând întrebări despre măsuri de protecție, tratament, vaccin și alte subiecte.

Dacă business-ul în care activați se pretează la mesaje de informare mai generale nu ezitați să dați mai departe aceste mesaje.

Cu cât instrucțiunile de protecție împotriva coronavirusului sunt aplicate de mai multe persoane, cu atât comunitatea în care activați va fi mai sănătoasă și mai protejată – inclusiv clienții, furnizorii și alte categorii de oameni care au legătură cu domeniul vostru de activitate.

2. Schimbarea logo-ului

Unele companii au început cu o metodă jucăușă de transmite mesajul: au făcut un redesign al siglei lor în ceva care transmite cum ar trebui să ne schimbăm comportamentul și obiceiurile publice.

Iată doar câteva exemple:

  1. Mastercard

2. Jocurile Olimpice

3. Windows

4. Linkedin

Și această schimbare ajută prin repetarea vizuală a mesajului pe care-l auzim sau citim peste tot: păstrează distanța, nu îmbrățișa sau strânge mâna oamenilor, practică pe cât posibil autoizolarea ca un mod de a fi responsabil față de cei din jur.

3. Folosirea metodelor de plată online

Majoritatea instituțiilor financiar-bancare fac o promovare intensă a plății cu cardul sau cu telefonul, recomandând ca plata cash să fie pe cât se poate ocolită în această perioadă.

Deși este o recomandare bună, având în vedere că nu avem niciun control asupra circulației banilor și a mâinilor prin care trec aceștia, este o mișcare bună și pentru că aceste instituții încearcă de ani de zile să digitalizeze modul în care oamenii folosesc banii.

Întâmplarea face ca acest lucru să fie cea mai sigură metodă de plată actuală, iar disconfortul psihologic vis-a-vis de plata online pălește acum comparat cu disconfortul de a ieși din casă pentru orice plată.

Etapa 2: Suportul

Sprijinul direct al comunității locale/naționale

O mulțime de companii mari sau mici încearcă să gândească metode de suport ale sistemului de sănătate, făcând donații, oferind gratuitate și oferind spațiile nefolosite pentru a ajuta sistemul medical.

O companie de cablu a instalat rețeaua de televiziune în saloanele din spitale, altele au făcut donații directe către diverse asociații și emisiuni teledon, un proprietar de hotel și-a pus la dispoziție clădirea pentru a găzdui doctori sau pacienți, în funcție de nevoile spitalelor.

Unele au donat un procent din valoarea produselor vândute către spitale și alte instituții publice.

Chiar și un mic ajutor, din partea multor companii, contează mult. Mai ales dacă e la nivel local și există o comunitate în care se propagă această binefacere. Arată că îți pasă de ceea ce se întâmplă și ești conștient cum îi poate afecta pe clienții tăi. Chiar dacă clienții tăi sunt într-o categorie de vârstă care nu are un risc foarte mare, sigur aceștia au părinți, bunici sau alte cunoștințe care vor fi afectate de această boală. 

Până la urmă, indirect, toată lumea va fi afectată de acest eveniment mondial.

Sprijinul zonei de antreprenoriat și business

O altă formă de a sprijini lumea în perioada asta este de a oferi o perioadă de gratuitate firmelor mici sau pur și simplu tuturor clienților care au dificultăți. Bineînțeles, în limita posibilităților.

Zoho oferă gratuitate timp de 3 luni companiilor sub 25 de angajați. Google oferă credite care pot fi folosite pentru promovare pe Google Ads.

Alte forme mai directe și personale de sprijin sunt: plăți eșalonate sau amânări de plată fără penalități de plată, negocierea unor tarife mai mici pe perioada “crizei”, oferirea unor stimulente dacă clienții nu cer returul produsului sau serviciului oferit.

Ajutorul sistemului de sănătate sau ajutorul comunităților locale ajută indirect și imaginea publică a companiei tale. Arată că îți pasă și că nu dispari atunci când vremurile sunt grele. Oamenii au nevoie de siguranță în aceste momente și aceste acțiuni umanitare creează speranță și încredere atât în brandul tău, cât și în ziua de mâine.

Etapa 3: Adaptarea

Una dintre fazele care cumva, decurge natural din faza de conștientizare, este educarea oamenilor cu privire la celelalte aspecte ale vieții în izolare: cum depășim obstacolele psihologice și profesionale ale acestei perioade?

Aici găsim cu adevărat un peisaj vast de posibilități de comunicare și ghidare a oamenilor spre soluții practice.

  • Cum avem grijă de copii?
  • Cum continuăm o viață sănătoasă fizic indoors?
  • Cum ne menținem o stare de spirit bună?
  • De ce avem nevoie ca să lucrăm de acasă?
  • Cum depunem documente la instituții publice…
  • Cum ne reparăm un telefon sau un laptop…
  • Cum cunoaștem oameni noi…
  • Cum participăm la evenimente…
  • Cum călătorim…

fără a părăsi domiciliul? 

Acest virus ne obligă să ne regândim în moduri noi și creative aspecte ale vieții care înainte mergeau de la sine.

Ca și soluții văzute zilele acestea pentru problemele de mai sus:

  • Un ghid pentru părinții care stau acasă cu copiii
  • Nenumărați instructori de yoga și fitness care fac clasele online
  • Linii de consultație telefonică cu psihologi autorizați pentru cei care sunt afectați negativ de stresul și anxietatea evenimentelor actuale
  • Aplicații de video conferencing, protecție antivirus și malware pentru PC, aplicații care ușurează colaborarea remote a echipelor
  • Aprobarea depunerii digitale a solicitărilor către orice instituție publică (în sfârșit!)
  • Preluarea telefoanelor, televizoarelor și laptopurilor de la domiciliu, reparația lor și predarea înapoi la domiciliul clientului
  • Aplicație de dating care vorbește despre conceptul de “slow dating”
  • Nenumărate teatre din întreaga lume care-și afișează spectacolele online
  • Nenumărate muzee deschise “online”

În funcție de specificul afacerii tale, poți să îți adaptezi atât serviciile dar și modul de comunicare. Acum oamenii petrec foarte mult timp citind și informându-se online.

Este un moment perfect pentru orice afacere să creeze conținut relevant și util pentru audiența sa, ajutând oamenii să depășească cu bine această perioadă. Nu totul trebuie să fie imediat despre vânzare. 

Poate fi un mod de a educa oamenii spre o altă perspectivă. Poate fi un pachet special gândit pentru cei care doresc în această perioadă să aibă un contact redus cu oamenii.

Orice ar fi, e important ca informațiile pe care le oferi să aibă unul din aceste scopuri: fie relaxează, fie prezintă o soluție practică, fie schimbă un mod de a fi în această lume nouă. Iar dacă reușești să bifezi unul din cele trei, ești pe drumul cel bun.

Fie că alegi să informezi, să susții sau să ghidezi oamenii în acest mediu nou, ai grijă ca modul în care o faci să arate empatie și înțelegere față de situația cu care ne confruntăm, să rezolvi o nevoie reală a oamenilor și să regândești modul în care tu activezi pe piață acum.

Poate va fi o perioadă în care va trebui să-ți încetinești activitatea sau să reduci veniturile, ceea ce e normal și de așteptat. Important e cum folosești această perioadă pentru pasul următor. De adaptarea afacerii tale la noile condiții de existență depind clienții, angajații și întreaga ta comunitate.

Vrei să fii la curent cu alte articole despre acest subiect?

Abonează-te la blogul Chamilyon și te vom notifica când vom publica articole noi despre promovarea, comunicarea și marketing-ul afacerii tale.

Vrei să colaborăm?
Contactează-ne pentru a primi o ofertă
Share This Post

More To Explore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *