Chamilyon

LET'S TALK

6 modele de facturare pentru agenții PPC

În România, discuția prețului cerut pentru servicii de marketing este întotdeauna una delicată. Mai ales în condițiile în care prețul mediu nu este cunoscut.

Există mai multe tendințe prin care această piață se reglează, iar freelancerii și agențiile care cer prețul cel mai mic sunt cel mai des aleși de clienții cu bugete mici.

Agențiile cu experiență mai îndelungată și o gamă mai variată de clienți își stabilesc prețuri mai mari. În parte pentru a acoperi costurile care vin cu a avea o firmă medie, în parte pentru a tria clienții care pot prezenta probleme pe viitor.

Agențiile la început de drum se întreabă în mod justificat care e prețul corect? Clienții sunt, la rândul lor, îngrijorați, că prețul pe care-l plătesc este prea mare.

Din aceste motive, am decis să scriu despre cele 6 modele de facturare lunară pentru agențiile care fac promovare online (PPC), bazându-mă în special pe modelele folosite în străinătate de agenții.

1. Comision de administrare fix

Aceasta e metoda folosită cel mai des de agențiile românești, luând în considerare cât e dispus clientul să plătească pentru acel serviciu, cât a plătit în relația cu ultima agenție și bugetul de media alocat.

Este una dintre cele mai arbitrare metode de facturare, dar funcționează cel mai bine pe piața românească pentru că bugetele media sunt prea mici pentru a folosi celelalte modele de facturare.

Asta poate să însemne că bugetul media este la fel de mare ca și comisionul de administrare. De exemplu, pe lângă un buget media de 1500 de lei, clientul plătește 1500 de lei comisionul agenției.

2. Procent din bugetul media

Una din cele mai populare metode folosite în străinătate este procent din bugetul media. Astfel, agenția este plătită în funcție de creșterea sau micșorarea bugetului pe care-l alocă clientul.

Este echitabil pentru client și pentru agenție, mai ales când acel buget este suficient de mare ca să acopere numărul de ore lucrate pentru contul respectiv.

În străinătate, acel procent este de maxim 30%. Asta înseamnă că la 1000 de euro alocați lunar, 200 de euro este fee-ul agenției. Agențiile au interesul să achiziționeze cât mai mulți clienți cu bugete mari, pentru a-și acoperi costurile minime cu angajații și cu administrarea firmei.

3. Procente graduale din bugetul media

Este practic, aceeași regulă ca la procentul din bugetul media, doar că procentul descrește pe măsură ce bugetul media crește.

Un exemplu de model pentru comisionul de administrare PPC este următorul:

De la €1.000 până la €3.000 este aplicat un procent de 15-30%, de la €3.000 la €6.000, este aplicat unul de 14% și tot așa. 

Clientul este stimulat să își mărească bugetul de media: costurile sale cu serviciile dar și costurile PPC fiind mai eficiente așa.

4. Procent fix la intervale din buget

Este foarte asemănător cu procentele graduale, însă intervalul în care se află bugetul pentru fiecare procent în parte este mult mai mare.

Se calculează media acestui interval de buget media, după care se aplică un procent fix din acesta. Rezultatul este comisionul de administrare lunar.

5. Pe bază de performanță

O variantă mai puțin aplicată este pe bază de performanță. Performanța este măsurată în vânzări, la care agenția primește un procent din vânzările generate.

Este posibil ca acel comision sau bonus să fie aplicat doar dacă se atinge un target stabilit de client, motiv pentru care agențiile aplică în acest caz un comision de vânzare agresiv.

Uneori este mai rentabil pentru client să aleagă una din metodele de calculare a comisionului de mai sus, decât cel bazat pe performanță, deoarece costurile pot deveni foarte mari, foarte repede.

6. Acțiuni în cadrul companiei

Atunci când companiile sunt la început și nu au bugete suficient de mari pentru a plăti pentru servicii de marketing profesioniste și complexe, apare varianta de oferire a unei părți din companie.

Asta se întâmplă de regulă la start-up-uri, unde există un potențial de creștere mare, dar și efortul și investiția inițiale sunt mari.

Este o oportunitate interesantă, de explorat pentru proiectele care au nevoie de un mic impuls și pot cunoaște o creștere masivă din primul an. 

Este recomandat ca aceste înțelegeri să nu rămână doar verbale sau online, ci să fie validate de un notar/avocat pentru a evita eventuale neplăceri. 

Concluzii și observații

La aceste variante se adaugă și comisionul de setare a campaniilor, în afară de cazurile 5 și 6, unde plata se face altfel. Comisionul de setare a campaniilor este separat, se plătește one-time la începutul colaborării și reprezintă munca de research și de construire a campaniilor care se face în plus față de optimizarea lunară a acestora.

Pentru clienți

Ca și client, e bine să fii informat de diversele variante de facturare ale agențiilor pentru a evalua care e varianta cea mai optimă pentru bugetul tău. În acest calcul, e util să cunoști ce marjă de profit ai ca să poți estima și care ar fi bugetul de media pe care să-l aloci.

În plus, poți depista ușor dacă prețul plătit de tine este mult prea mare sau nu.

E bine să iei în considerare că acestea sunt modele de facturare pentru servicii de promovare online de tip PPC. Alte tipuri de agenții (inbound marketing, PR, branding etc.) au o cu totul altă logică când stabilesc prețul pentru serviciile lor.

Pentru agenții

Poți încerca diverse variante de facturare, în funcție și de complexitatea contului, de competiție, de piața pe care faci oferta și de numărul de ore estimate pentru acesta.

Ia în considerare dacă clientul are nevoie de mai mult decât serviciile de bază de PPC:

  • creare landing page
  • creare video
  • audituri intense
  • testare UX & UI și A/B testing
  • copywriting

Pentru clienții mai mici, aceste servicii suplimentare se facturează. Pentru clienții mari, de-obicei sunt incluse în comisionul de administrare lunar.

Orice ai fi, companie-client sau agenție, orice informație legată de facturare te ajută să iei decizii în cunoștință de cauză care sunt profitabile pentru tine.

Tu ce părere ai? Plătești prea mult pentru serviciile actuale? 

Ca agenție, care sunt problemele cu care te confrunți cel mai des când faci ofertarea?

Lasă un comentariu mai jos!

Vrei să colaborăm?
Contactează-ne pentru a primi o ofertă
Share This Post

More To Explore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *